torstai 27. lokakuuta 2016

H I U S .



HIUKSET:
- päänahan, ohimojen ja takaraivon karvoitus
- pitkiä, ohuita ja terveenä kestäviä sarveiskuituja.
- kasvavat päänahan hiustupeista.
Kuvahaun tulos haulle hius
 Hius kasvaa kuukaudessa keskimäärin 1–1,5 senttimetriä, sekä hius myös kasvaa noin kolmen vuoden ajan, kasvu ja sen pituus on yksilöllistä, kunnes sen kasvu pysähtyy ja se putoaa lopulta uuden hiuksen tieltä pois. Päivittäin päästä irtoaa itsestään noin 50–150 hiusta. Hiuksen paksuus vaihtelee 0,04-0,12 millimetrin välillä.
Hiusten elinkaaressa on kolme vaihetta, joiden aikana hius syntyy, kasvaa, lopettaa kasvunsa ja irtoaa. Runsas hiustenlähtö voi kertoa häiriöstä elinkaaressa. Häiriöitä voivat aiheuttaa mm; sairaudet, heikentynyt yleiskunto, tulehdukset, lääkitys, stressi, raskaus sekä mekaaninen vaikutus.
Hiusten elinkaaren vaiheet.

Hiukset suojaavat päätä pieniltä kolhuilta ja auringon UV-säteilyltä. Kylmällä säällä hiukset estävät lämmön haihtumista pään kautta.
Hius on keratiinia eli sarveistuneista soluista muodostunutta, kuitumaista ainetta. Keratiini sisältää proteiinia, kysteiiniä, melaniinia, rasva-aineita, suoloja ja mineraaleja. Keratiini on kiinteää eikä liukene veteen.
Hiuksessa on kolme kerrosta. Uloimpana on käpymäinen suomu- eli pintakerros (kutikula), sen sisällä paksu kuitukerros (kortex) ja sisimpänä ydinkerros (medulla), jota hiuksessa ei aina ole. Värin hiukselle antavat pigmenttisolut ovat kahdessa sisimmässä kerroksessa. Mitä paksumpi hius on, sitä enemmän siinä on suomukerroksia.
Hius kuivuu, kun mekaaninen rasitus, kuten harjaaminen, kuuma ilma tai rauta ja kemialliset käsittelyt kuluttavat suomuisen pinnan rakennetta ja liuottavat sekä kuivattavat sitä tiiviisti yhdessä pitävää solujen väliainetta. Kaksihaarainen hius on vaurioitumisen seurauksena pituussuuntaisesti haljennut hius. Vaurio voi syntyä mistä tahansa voimakkaasta kemiallisesta tai mekaanisesta käsittelystä sekä kuivuudesta. Hiusten hyvinvointiin vaikuttaa myös ravinto. On tärkeää saada tarpeeksi vitamiineja ja muita kivennäisaineita. 
Hiuksia voidaan muotoilla ja tehdä kampauksia jännittämällä ne erilaisien rautojen tai kampausrullien ympärille, painamalla ne muotoon, kuivaamalla ne haluttuun muotoon tai muotoilemalla harjan avulla. 
 Ihmisten hiusten väri määräytyy lähinnä geneettisesti, mutta myös ympäristö ja hiusten käsittely voivat vaikuttaa väriin. Hius saa värin melaniinia tuottavista soluista päänahass. Hiusten väriä voidaan muuttaa värjäämällä niitä erilaisilla väriaineilla. Ulkoisista tekijöistä esimerkiksi auringonpaiste ja kloorivesi voivat haalistaa hiusten väriä.
Alla olevassa kuvassa vasemmalla vaurioituneen latvan suurennos ja oikealla hyväkuntoisen hiuksen suurennos.


Lähteet: Hiukset -kirja, https://fi.wikipedia.org/wiki/Hiukset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti